(Sport)Tapen/Bandageren

Afhankelijk van de klachten van de sporter kan een behandeling bestaan uit:
•  Tapen / bandageren van spieren en gewrichten
•  Opsporen en behandelen van spierverhardingen /- verkortingen.

Tapen en bandageren
De gemiddelde tijdsduur van tapen/bandageren is 15 minuten (zonder massage) afhankelijk van het te tapen lichaamsdeel. Een tape is een (wit) niet-elastisch, klevend, scheurbaar verband op linnenbasis. Een bandage is een elastisch kleefpleister met een kleeflaag. Bandages zijn sterk van materiaal en elastisch zowel in de lengte als in breedte. Het doel van tape of bandage kan zijn preventief, therapeutisch of als nazorg.

Preventief: Als je als sporter weet dat de belasting bij het sporten zo hoog zal zijn, dat er een verhoogd risico is om geblesseerd te raken, dan is het van belang om het gewricht of de spier uit voorzorg te tapen of bandageren voor extra ondersteuning. Bijvoorbeeld het tapen van een enkel of het tapen/bandageren van een oude spierscheur. Vaak wordt deze behandeling ook nog gecombineerd met een korte stimulerende massage.

Therapeutisch: Dit komt voor als je net bent hersteld van een gewrichtsblessure, er zal dan een ‘herinneringstape’ worden aangebracht. Dat zal je herinneren aan een bepaalde beweging. Bijvoorbeeld om bij een overstrekking van de elleboog, een bepaalde tapetechniek aan te leggen om dit te voorkomen.

Nazorg: Je bent “genezen” na een blessure, maar de belasting van het gewricht of de spier is nog verminderd. Het is de bedoeling dat de tape niet voor langere tijd (langer dan 1 à 2 dagen) op de huid wordt gebruikt, omdat er dan irritaties of huidbeschadigingen kunnen ontstaan. Wanneer de tape na een paar uur al jeukt of irriteert, dan moet het er meteen afgehaald worden. Een tape of bandage wordt aangebracht ter ondersteuning van een gewrichtsband of spier.

De volgende gewrichten kunnen worden behandeld: enkel, knie, elleboog, pols, vingers en duim.

De volgende spier (groep)en kunnen worden behandeld: kuit, voorkant bovenbeen (quadriceps), achterkant bovenbeen (hamstrings), zijkant bovenbeen (adductoren), voorkant bovenarm (biceps) en achterkant bovenarm (triceps).

Opsporen en behandelen van spierverhardingen/-verkortingen
Spierverhardingen/-verkortingen komen vaak voor bij sporters, dit komt door overbelasting. De trainingsintensiteit is te hoog in verhouding tot de rust/herstel periode. Massage en rekoefeningen zullen (hierbij) helpen om de spieren weer te herstellen.